Al patrulea meci dintre Corona Braşov Fenestela 68 şi Steaua Rangers, din cadrul semifinalei campionatului naţional de hochei, a adus echipei braşovene o victorie spectaculoasă, 5-2 şi, implicit, calificarea în finala campionatului naţional! A fost o partidă în care echipa braşoveană a jucat foarte bine, cu deosebire în ultimele două reprize, când practic nu a lasat nicio şansă echipei bucureştene. Repriza a doua a fost cea mai spectaculoasă, cu multe faze splendide, goluri şi cu mult suspans. Pentru echipa braşoveană au marcat : Szőcs Szabolcs (min. 21,10), Chris Falloon (min. 32,59) şi Andrej Rajcak (min. 36,38 şi 49,32), Bálint Zsolt (min. 41,40) Poarta echipei braşovene a fost foarte bine apărată de Patrik Polc, care a apărat şi un şut de penalitate, în repriza a doua. Cu această victorie, la scorul general 3-1, echipa braşoveană se califică în marea finală a campionatului naţional. Cealaltă finalistă este HSC Csikszereda, care a trecut cu 3-0 de CSM Dunărea Galaţi.
După meci, antrenorul braşovean Kovács László ne-a declarat : ,,Vreau să felicit întreaga echipă, care s-a dăruit exemplar şi a obţinut o victorie de prestigiu. Mulţumim şi suporterilor, care au creat o atmosferă fantastică, purtând echipa spre victorie. În finală, ne vom vinde scump pielea, în faţa unei echipe, care a câştigat tot ce se putea în acest sezon. Sperăm să jucăm bine şi să reuşim să ne jucăm şansa până la capăt?
Finala campionatului naţional se dispută după sistemul ,,cel mai bun din şapte partide?. Primul meci al finalei este programat vineri, 18 martie, la Miercurea Ciuc, urmând ca a doua partidă să se dispute la Braşov, luni, 21 martie.
Dorin Duşa
15.03.2011
Meteorologii de la Centrul Regional Sibiu ne informează că vremea va fi caldă astăzi în Transilvania
Cerul va fi variabil, cu innorari temporare si spre seară, izolat, vor fi conditii de ploi slabe. Vantul va sufla slab la moderat.
Temperaturile maxime se vor incadra intre 14 si 19 gr.Celsius, iar minimele de la noapte vor fi cuprinse intre 2 si 7 gr.C mai scazute in depresiunile din est, spre -2 gr.C.
15.03.2011
Pe teritoriul Ungariei este interzisă, astăzi, circulaţia maşinilor de peste 7,5 tone
Restricţia este valabilă pâna la ora 23:00, ora României, şi este impusă de împlinirea a 163 de ani de la începutul revoluţiei ungare din 1848.
Circulaţia camioanelor mai grele de 7,5 tone a fost interzisă în Ungaria încă de aseară, de la ora locală 22:00.
RRA
15.03.2011
Câteva mii de etnici maghiari din Harghita se pregătesc să marcheze, astăzi, Ziua Maghiarilor de pretudindeni
Manifestarea ceantrală a UDMR, cu ocazia zilei de 15 martie, va avea loc la Miercurea Ciuc, unde va participa noul preşedinte al Uniunii, Kelemen Hunor. La eveniment au fost invitaţi să ia parte şi vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt precum şi vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo. Potrivit programului, în această dimineaţa are loc ridicarea drapelului secuiesc, votat ca drapel al judeţului Harghita, pe clădirea palarului administrativ, din Miercurea Ciuc. Manifestarea principală va începe la ora 17.00, în Piaţa Cetăţii din municipiu. Aici sunt aşteptaţi să rostească discursuri atât primarul Raduly Robert cât şi politicienii invitaţi şi se vor depune coroane de flori la statuile revoluţionarilor Petofi Sandor şi Nicolae Bălcescu. O acţiune similară are loc, apoi şi la statuia revoluţionarului Gal Sandor. Tot astăzi, reprezentanţii autorităţilor publice din Harghita şi Covasna vor primi cetăţenia ungară. Şi în alte localităţi harghitene, locuite preponderent de maghiari, sunt programate activităţi de marcare a Zilei maghiarilor de Pretutindeni.
Ioana Dima
15.03.2011
În aceste zile se finalizează blocurile din Braşov reabilitate cu bani de la Guvern
Lucrările la ultimele 20 de blocuri din Braşov care au beneficiat de Programul naţional de reabilitare termică vor fi finalizate în aceste zile. Majoritatea lucrărilor aflate încă în execuţie sunt în interiorul imobilelor, iar acum se lucrează la izolările subsolurilor şi la geamuri.
Anul trecut, prin acest program au fost reabilitate 36 de blocuri, iar în 2009 alte 50. Asociaţiile au contribuit cu 20%, restul de bani fiind suportaţi de administraţia locală, 30% şi de Guvern, 50%.
În cerea ce priveşte continuarea programului şi în anul 2011, deocamdată nu s-a primit nici o informare de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, dar în cazul în care se vor aloca finanţări pentru acest program şi în acest an, atunci blocurile vor fi selectate din lista de peste 400 de solicitări care există deja depuse la Primăria municipiului.
Adrian Munteanu
15.03.2011
Continuă comasările unităţilor şcolare braşovene
Comasările şcolilor nu s-au oprit în judeţul Braşov, urmând ca până la începutul anului şcolar 2011 - 2012 să fie reorganizate alte şase unităţi de învăţământ, două din Făgăraş şi patru din municipiul Braşov. În ceea ce priveşte Făgăraşul, inspectorul şef al Inspectoratului Şcolar Judeţean Braşov, Dorel Agache, susţine că, deşi iniţial cadrele didactice de la Şcoala Generală nr. 1 din oraş nu au vrut ca unitatea lor să fie comasată cu Colegiul Naţional ?Radu Negru?, acum propunerea a venit chiar din partea lor. În municipiul Braşov, pe de o parte este vorba de comasarea Liceului de Construcţii cu Liceul Mircea Cristea, iar noua unitate va deveni cel mai puternic liceu tehnic din judeţ, iar pe de altă parte este vorba de comasarea Liceului Economic cu Grupul Şcolar de Arte şi Meserii.
În anii următori, conform inspectorului şef, Dorel Agache, vor mai fi închise şcoli din judeţul Braşov, dar acest lucru se va produce pe cale naturală, ca urmare a competiţiei dintre unităţile de învăţământ.
Adrian Munteanu
15.03.2011
Curtea de Apel Braşov va judeca marţi recursul formulat de primarul municipiului Târgu Secuiesc, Racz Karoly la sentinţa de arestare preventivă pentru luare de mită
Avocatul primarului, Sorin Vidican a declarat că instanţa braşoveană nu se va pronunţa asupra vinovăţiei sau nevinovăţiei clientului său, ci dacă cercetările vor fi continuate cu acesta în stare de libertate sau în arest.
Racz Karoly a fost arestat preventiv sâmbătă seara, pentru 29 de zile sub acuzaţia de luare de mită, la o zi după ce a fost prins în flagrant de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie luând mită 10.000 de lei de la un denunţător, respectiv de la administratorul unei balastiere care avea un contract de prestări de servicii cu Primăria Târgu Secuiesc.
Conform procedurii, acesta a fost suspendat din funcţie prin Ordin al prefectului, atribuţiile sale fiind preluate de viceprimarul Szarvadi József.
Prefectul judeţului Covasna, Gyorgy Ervin a declarat că dacă instanţa braşoveană va decide marţi eliberarea primarului, acesta îşi va putea relua atribuţiile până la pronunţarea unei sentinţe definitive în ce priveşte acuzaţia de luare de mită.
Racz Karoly se află la primul mandat, fiind ales ca primar în 2008 pe listele PartiduluI Civic Maghiar.
Mara Deleanu
15.03.2011
Autorităţile nipone au anunţat că, la centrala nucleară afectată de cutremurul care a avut loc vineri, criza se agravează
Nivelul de radiaţii este acum destul de crescut pentru a afecta sănătatea oamenilor. Pericolul a fost cauzat de o nouă explozie care a avut loc la unul dintre reactoarele centralei aflate în oraşul nord-estic Fukushima, urmată de un incendiu.
Premierul Naoto Kan a făcut un apel la calm transmis la televiziune. El a declarat că dispozitivele de monitorizare au indicat nivele foarte mari de radiaţii în zona centralei. Există încă riscul de scurgeri radioactive de la reactorul numărul 2.
Premierul a cerut celor care au rămas în raza de 20 de kilometri, pe care a fost făcută evacuarea, să plece. Cei care se află la o distanţă între 20 şi 30 de kilometri de centrală nu ar trebui să iasă din casă, a afirmat primul ministru. La două ore după explozia care a avut loc în această dimineaţă, nivelul de radiaţii din apropierea centralei era de opt ori peste limita legală, limită la care un om poate fi expus fără să fie pus în pericol, într-un an.
Bilanţul victimelor seismului şi valului tsunami de vineri a depăşit 5.000 de morţi şi dispăruţi şi aproape 600.000 de sinistraţi. 20 de state ale Uniunii Europene, inclusiv România, oferă asistenţă umanitară Japoniei.
Rador
15.03.2011
ASCULTA JURNALUL DIMINETII
15.03.2011
Meteorologii de la Centrul Regional Sibiu ne informează că vremea rămâne caldă, dar va deveni instabilă în Transilvania.
Cerul va fi variabil, temporar noros, iar vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări locale, mai ales în sudul regiunii şi la munte.
Mâine dimineaţă, izolat, se va semnala ceaţă.
Temperaturile minime de la noapte se vor încadra între 2 şi 7 grade Celsius, mai scăzute în depresiunile din est, spre -2 grade Celsius, iar maximele termice de mâine vor oscila între 16 şi 21 de grade Celsius.
CMR Sibiu
15.03.2011
Percuţionistul Mircea Ardeleanu, în concert la Palatul Culturii din Târgu-Mureş.
Evenimentul este organizat de Filarmonica de Stat din Târgu-Mureş, Uniunea de Creaţie Interpretativă a Muzicienilor din România (UCIMR), Exces Music, Fundaţia Pro Helvetica şi Radio Târgu-Mureş şi va avea loc mâine seară de la ora 19, la sala mare a Palatului Culturii, deşi iniţial organizatorii îşi propuseseră sala mică.
Artistul este stabilit în Elveţia, dar revine periodic în România pentru workshop-uri de percuţie, iar în această lună va face un turneu în România.
Mircea Ardeleanu va concerta pentru prima dată la Târgu-Mureş şi promite o experienţă muzicală unică şi de neegalat, a declarat reprezentanta organizatorilor, Ana Maria Galea.
Intrarea la concert este liberă.
Adela Moldovan
15.03.2011
Mureşenii fac mai puţine rezervări pentru sejururi de Paşte faţă de alţi ani, dar cei care cumpără astfel de pachete turistice preferă să plece din ţară.
Reprezentanţii agenţiilor de turism din Târgu Mureş spun că cele mai bune oferte pe care le au în acest an pentru perioada Sărbătorilor Pascale sunt la Nisipurile de Aur din Bulgaria, la hoteluri de 5 stele, ofertă de all inclusiv, la un preţ de 50 de euro pe zi.
Cel mai solicitat pachet turistic este însă ?Paşte în Dubai? unde, pentru 7 zile, fiecare turist trebuie să plătească cel puţin 650 de euro, plus alte taxe, la hoteluri de patru stele cu mic dejun inclus.
În ţară, cea mai tentantă ofertă este la pensiunile din Maramureş, cu mâncare tradiţională românească, pensiune completă, şi unde turiştii pot învăţa chiar să încondeieze ouă.
Cu toate acestea, românii preferă în general să rămână acasă de Paşti iar cei cu bani pleacă în ţări mai calde.
Cristina Bulbescu
15.03.2011
Harta voluntarilor din Mureş va fi realizată până în mai, a declarat responsabilul Europe Direct, Kocsis Robert.
Această iniţiativă a Centrului Europe Direct în parteneriat cu Asociaţia Divers va marca ?Anul European al Voluntariatului? 2011.
Prin acest proiect iniţiatorii îşi propun întărirea eficienţei organizaţiilor neguvernamentale din judeţul Mureş prin crearea unei baze de date, care va conţine informaţii despre serviciile oferite şi activităţile realizate de către ONG-urile mureşene şi informaţii despre voluntariatul efectuat de către membri comunităţii mureşene.
Se preconizează că ?Harta Voluntarilor din Judeţul Mureş? va fi finalizată până în luna mai şi va fi prezentată în cadrul mesei rotunde, care are loc în prima zi a celei de-a IX-a ediţii a Târgului organizaţiilor neguvernamentale ?Împreună pentru comunitate?, a declarat coordonatorul Centrului Europe Direct ce funcţionează în cadrul CJ Mureş, Kocsis Robert.
Persoanele care doresc să devină voluntari sunt rugate să trimită către Centrul Europe Direct sau Asociaţia Divers datele de contact (numele, vârsta, localitatea de reşedinţă, număr de telefon şi/sau adresă de mail), domeniul în care doresc să activeze, timpul alocat pe săptămână şi nevoia de formare a aptitudinilor şi competenţelor pentru desfăşurarea acestei activităţi.
Aceste date pot fi transmise telefonic (la tel. 037 265 1286, 0265- 311727) sau prin e-mail la [email protected].
Adela Moldovan
15.03.2011
La Braşov au început lucrările de modernizare a Grădinii Zoologice.
În aproximativ o lună va fi gata extinderea şi reamenajarea Grădinii Zoologice Braşov. Reprezentanţii municipalităţii speră ca, ulterior, Grădina Zoologică să devină un real punct de atracţie pentru cei mici, dar şi pentru turişti. Obiectivul a fost inclus într-un program finanţat de Ministerul Mediului. Potrivit proiectului vor fi executate extinderi de clădiri şi spaţii, precum şi realizarea de imobile noi, printre care unul care copiază specificul arhitecturii rurale din zona Rucăr-Bran.
Dacă lucrările de reamenajare se desfăşoară conform graficului, conducerea Grădinii Zoologice nu a găsit, încă, un medic veterinar. Cel care asigura servicii de profil în cadrul obiectivului şi-a dat demisia în septembrie 2010, fiindcă salariul îi ajunsese la 600 de lei, mai mic decât al unui îngrijitor. Grădina găzduieşte acum peste 760 de animale din 65 de specii, care zilnic au nevoie de supraveghere şi îngrijire medicală.
Adrian Munteanu
15.03.2011
4% dintre fermierii mureşeni şi-au depus, în primele două săptămâni din această lună, cererile pentru subvenţia pe suprafaţă.
În cifre, aceasta înseamnă 1.200 de persoane dintr-un total de 30.000 de fermieri care au posibilitatea de a solicita asubvenţia pentru suprafeţele lucrate.
Reprezentanţii Agenţiei de Plăţi spun că procedurile sunt similare cu cele din anii precedenţi şi insistă asupra corectitudinii declaraţiilor făcute de fermieri.
La nivel naţional, în primele 10 zile de la începerea Campaniei de primire a cererilor de sprijin pe suprafaţă, au fost depuse peste 107.000 cereri de plată, pentru o suprafaţă de circa 543.000 hectare.
Pentru a beneficia de sprijinul financiar, fermierii trebuie să depună la Centrele APIA, în intervalul 1 martie - 16 mai 2011, o singură cerere de plată.
Pentru nedepunerea la termen a cererilor de plată se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere.
După data de 11 iunie 2011, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.
Cristina Bulbescu
15.03.2011
Romsilva Mureş va organiza acţiuni de plantare de puieţi de ?Luna Plantării Arborilor? .
De astăzi şi până în 15 aprilie se derulează, la nivel naţional o campanie care îşi propune să sensibilizeze atât publicul cât şi autorităţile, cu privire la importanţa pădurilor şi a rolului lor esenţial în menţinerea echilibrului ecologic.
În judeţul Mureş vor fi organizate mai multe acţiuni de plantare a arborilor, atât cu angajaţii Direcţiei Silvice cât şi cu elevii, deşi încă nu a fost definitivat un calendar în acest sens.
Prin aceste acţiuni de plantare reprezentanţii Romsilva urmăresc creşterea suprafeţei de pădure a ţării, mai ales că fenomenul tăierilor ilegale de arbori se întâlneşte în fiecare iarnă.
La fel s-a întâmplat şi iarna trecută în judeţul Mureş, în zonele Petelea, Glodeni şi Band, unde o bună parte din locuitorii de aici taie pădurea pentru lemne de foc.
Luna Plantării Arborilor este unul din cele mai importante evenimente silvice şi ecologice, care îşi are începuturile în anul 1872, când a debutat organizarea sădirii arborilor în SUA, ca o consecinţă firească a accentuării despăduririlor.
În România, acţiunea silvicultorilor Luna Plantării Arborilor datează din anul 1936 iar la această manifestare participă tot personalul silvic, precum şi membri ai comunităţilor rurale şi urbane.
În 2011, Direcţia Silvică Mureş va împăduri 150 ha, va face completări pe 25 ha terenuri degradate şi va utiliza 640 de mii de puieţi din specii diferite: brad, molid, stejar, gorun, paltin, frasin, cireş, salcâm.
Cristina Bulbescu
15.03.2011
Preşedinţii consiliilor judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş, Borboly Csaba, Tamas Sandor şi Lokodi Edit-Emoke, au devenit, astăzi, cetăţeni ai Ungariei, după ce au depus jurământul de credinţă la Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni.
Ceremonia de depunere a jurământului către statul ungar a avut loc în prezenţa vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt şi nu a fost deschisă presei. După depunerea jurământului de credinţă către statul ungar, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, a declarat presei că este o bucurie dar şi un semnal pentru secui ?că ei trăesc cu faţa spre Budapesta aşa cum au trăit şi în urmă cu 90 ani sau timp de 90 ani. Tamas a adăugat că acum au fost rezolvate doar formalităţile pentru că în inimă secuii au fost parte a naţiunii maghiare. El a ţinut să precizeze că cei trei preşedinţi de consiliii judeţene au cerut ceăţenia ungară cu condiţia că nu vor părăsi România. La rândul său, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, consideră că acordarea cetăţeniei este un lucru important din punct de vedere spiritual şi sufletesc. Borboly Csaba consideră că este important ca maghiarii să se simtă parte a unei naţiuni, dar ţinut să adauge că, în ciuda faptului că au dobândit cetăţenia ungară, vor trăi în România şi vor respecta legile de aici.
Ioana Dima
15.03.2011
Manifestările organizate astăzi cu prilejul Zilei maghiarilor de pretutindeni şi comemorării Revoluţiei de la 1848 au adunat aproximativ 8000 de oameni în municipiul Târgu Secuiesc.
Conform tradiţiei, sărbătoarea a început cu o paradă a căruţelor venite din satele din jur, împodobite cu flori, ramuri de brad şi steaguri roşu-alb-verde, urmată de o defilare a husarilor, prezentată de un grup de păstrători de tradiţii.
Târgu Secuiesc este localitatea în care revoluţionarul paşoptist Gabor Aron a turnat 64 de tunuri din bronz, topind clopotele bisericilor din localităţile învecinate.
Dintre cele 64 de tunuri s-a mai păstrat doar unul, care este expus în prezent la Muzeul Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe.
La Sfântu Gheorghe, manifestările oficiale dedicate Zilei maghiarilor de pretutindeni au început la ora 15 cu vernisajul unui imens tablou panoramic reprezentând Bătălia de la Sibiu din anul 1849, condusă de generalul polonez Jozsef Bem.
Tabloul, expus în centrul oraşului pe o simeză semicirculară, are trei metri înălţime şi circa 50 de metri lungime şi va putea fi văzut până în luna septembrie a.c.
În cursul după-amiezii au mai avut loc o adunare populară, care a început conform tradiţiei cu defilarea husarilor, depuneri de coroane de flori la monumentul honvezilor din Parcul Elisabeta şi un program artistic.
Mara Deleanu
15.03.2011
Steagul secuiesc a fost arborat, astăzi, pe clădirea Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, cu ocazia Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, în prezenţa vicepremierului Ungariei, Semjen Zsolt, a preşedintelui UDMR, Kelemen Hunor şi a preşedinţilor consiliilor judeţene din Harghita, Covasna şi Mureş.
Ceremonia a început cu intonarea imnului Ungariei, a cuprins ridicarea steagului şi s-a încheiat cu intonarea imnului secuiesc. Steagul secuiesc, votat în 2010 ca steag al judeţului Harghita a for arborat prima dată anul trecut, pe clădirea Palatului Administrativ, alături de steagul României. În acest an, cu o zi înainte de 15 martie, a fost coborât de pe catarg pentru a fi ridicat într-un cadru festiv. Vicepremierul Ungariei, Semjen Zsolt, a declarat presei, după ceremonie, că susţine autonomia maghiarilor din România, în limitele normelor europene. El a spus că acolo unde maghiarii trăiesc în comunităţi compacte, pledează pentru autonomie teritorială iar acolo unde trăiesc disperasaţi, soluţia ar fi autonomia culturală. La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a afirmat că i se pare firesc ca Ungaria să susţină dorinţa de autonomie a maghiarilor din România şi a susţinut că formaţiunea pe care o conduce îşi va continua demersurile pentru atingerea acestrui deziderat. Manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretudindeni, se vor încheia în cursul serii, la Miercurea Ciuc, unde este programată o ceremonie festivă.
Ioana Dima
15.03.2011
Vicepreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo şi preşedintele UDMR, Kelemen Hunor au condamnat acţiunea tânărului din Miercurea Ciuc care, aseara, a spânzurat o păpuşă cu chipul lui Avram Iancu.
Csibi Barna, lider al grupării extremiste Garda Secuiască a organizat o acţiune în cadrul căreia a vrut să le reamintească locuitorilor din Miercurea Ciuc de faptul că, în 1848, românii ar fi comis acte de cruzime faţă de maghiari. La un moment dat, el a spânzurat o păpuşă care în locul feţei avea o fotografie a lui Avram Iancu, după ce, în prealabil, îl condamnase la moarte pe revoluţionarul român. Acţiunea s-a desfăşurat într-un anonimat total, dar a ajuns în atenţia opiniei publice după ce Csibi Barna a postat mai multe filmuleţe pe youtube. Vicreşedintele Parlamentului European, Tokes Laszlo, s-a arătat surprins de acţiunea tânărului extremist şi a spus că ?acesta este stilul din ţările arabe?, El a ţinut, însă, să precizeze că ?acţiunea nu are nimic în comun cu tradiţiile de sărbătorire ale maghiarilor şi că sărbătorile noastre nu se îndreaptă împotriva nimănui?. La rândul său, preşedintele UDMR, ministrul Culturii, Kelemen Hunor, a catalogat o astfel de acţiune ca fiind regretabilă şi lipsită de respect.
Ioana Dima
15.03.2011
De Ziua Maghiarilor, reprezentanţii UDMR îndeamnă la solidaritate între membrii acestei minorităţi.
Ziua Maghiarilor a fost sărbătorită şi în acest an separat de către fiecare formaţiune în parte care reprezintă această minoritate.
Tonul manifestărilor a fost dat la ora 11,00 de UDMR Tîrgu-Mureş, care a organizat o manifestare la statuia întemeietorului municipiului, Bernady Gyorgy.
Au fost rostite discursuri moralizatoare şi au fost depuse coroane de flori, în faţa a câtorva zeci de spectatori.
Cu această ocazie, preşedintele UDMR Tîrgu-Mureş, Benedek Istvan, a îndemnat la solidaritate între maghiari, făcând referire la faptul că fiecare formaţiune politică organizează alte manifestări pentru a marca această zi.
De la ora 13,00 Consiliul Naţional Secuiesc , Partidul Civic Maghiar şi Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania au organizat o altă manifestare, la statuia poetului Petofi Sandor, la care au participat aproximativ 150 de persoane.
La manifestare s-au intonat cântece populare şi patriotice maghiare, imnul Ungariei, fiind prezente şi o fanfară şi un grup de "husari" din Glodeni.
Participanţii au pornit apoi într-un marş prin centrul oraşului, şi s-au oprit la Palatul de Justiţie, unde a început revoluţia paşoptistă în Târgu Mureş.
Raluca Creţ
15.03.2011
Organizaţiile neguvernamentale îi acuză pe guvernanţi că se folosesc de cei săraci, de orfani şi de bătrâni pentru a face campanie electorală.
Mai multe ONG-uri susţin că Legea pentru stabilirea parteneriatului între stat şi biserică în domeniul asistenţei sociale este inutilă, neconstituţională, discriminatorie, fiind catalogată drept ?mită electorală?.
La această dată există trei mari prestatori de servicii sociale în domeniul asistenţei sociale în România şi anume instituţiile publice, de stat, ONG-urile afiliate cultelor religioase şi ONG-urile neafiliate.
Reprezentanţii Fundaţiei Alpha Transilvană din Târgu Mureş spun că există deja un monopol financiar al resurselor deoarece sunt finanţate cu precădere instituţiile publice.
Prin această lege se decide şi favorizarea cultelor religioase, mai mult pentru a atrage voturi, dat fiind faptul că bugetul de asistenţă socială nu se află sub controlul Uniunii Europene, spune directorul Fundaţiei Alpha Transilvană, Andreia Moraru.
Reprezentanţii Bisericii spun că protestul ONG-urilor cu privire la parteneriatul dintre stat şi Biserică este neîndreptăţit deoarece acestea au, în continuare, posibilitatea de a accesa fonduri pentru programe.
În plus, menirea Bisericii este aceea de a ajuta oamenii aflaţi în suferinţă, spune protopopul din judeţul Mureş al Bisericii Ortodoxe Române, Gheorghe Şincan.
Reprezentanţii ONG-urilor, cu sediul în Bucureşti, au cerut deja preşedintelui Traian Băsescu să retrimită textul legii în Parlament.
Aceştia au precizat că legea produce discriminare între diverşi prestatori de servicii de asistenţă socială, încalcă reglementările internaţionale privind drepturile copilului şi va duce la scăderea calităţii serviciilor de asistenţă socială oferite.
Cristina Bulbescu
15.03.2011
Două dintre cele patru sindicate feroviare semnificative vor organiza miercuri, între orele 7.00 - 9.00, o grevă de avertisment, deoarece n-a fost încă încheiat un contract colectiv de muncă la CFR SA şi CFR Călători.
Declaraţia aparţine preşedintelui Federaţiei Mişcare-Comercial.
Gheorghe Frăţică.
\'Suntem dispuşi să negociem în continuare, până la ora 24.00. Ne nemulţumeşte lipsa contractelor colective de muncă, pentru că, fără acestea, angajaţii nu pot fi plătiţi, chiar dacă realizează norma.
Sper totuşi să semnăm procesul verbal de stingere a conflictului de interese până la miezul nopţii\', a spus Gheorghe Frăţică.
Sindicatele feroviare anunţaseră pe 10 martie că mâine, 16 martie, va fi organizată o grevă de avertisment, cu asigurarea unei treimi din circulaţie, deoarece CFR SA şi CFR Călători nu mai au contracte colective de muncă, acestea expirând la 1 februarie
Sursa: Agerpres
15.03.2011
Aproape 600 de angajaţi ai statului care ar fi trebuit să-şi depună declaraţiile de avere, dar nu au făcut-o, au fost amendaţi de inspectorii de integritate.
În plus, conform modului de lucru de până acum al instituţiei, averile lor ar urma să fie controlate.
Agenţia Naţională de Integritate a aplicat un număr de 593 de amenzi contravenţionale pentru nedepunerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese în termenele legale", se arată într-un comunicat de azi al instituţiei.
Printre cei amendaţi se numără doi directori executivi de la Direcţia de Investiţii şi Dezvoltare Rurală din cadrul Secretariatului General al Guvernului, 27 de funcţionari publici din cadrul Aparatului Central şi 54 de angajaţi din teritoriu ai Ministerului Mediului şi Pădurilor, precum şi 280 de "persoane cu funcţie de conducere şi control" din Autoritatea Rutieră Română.
În plus, alţi 21 de funcţionari publici, între care trei directori ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, un şef de la Oficiul de Cadastru Mureş, 12 consilieri judeţeni din Bacău şi Vrancea şi şase consilieri locali, între care şi unul din Bucureşti, dar şi un funcţionar al Autorităţii Naţionale a Vămilor au fost sancţionaţi de ANI pentru acelaşi motiv.
Alături de ei au mai fost amendaţi 39 de angajaţi ai Casei Naţionale de Pensii şi Asigurări Sociale, 56 de funcţionari publici din Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii, un secretar şef şi un şef de catedră de la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii Tehnice Braşov, un angajat al Direcţiei Judeţene Braşov a Institutului Naţional de Statistică, 20 de funcţionari de la finanţe, şi un vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Lucrătorilor din Cercetare Proiectare din România.
Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au aplicat sancţiunile după ce fiecare instituţie a comunicat "numele şi funcţia persoanelor care nu au respectat prevederile legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere sau de interese".
Conform legii, cei care nu şi-au depus declaraţiile de avere şi interese la termen sunt pasibili de o amendă de la 50 la 2.000 de lei.
În plus, conform comunicatului de marţi, în toate cele 593 de cazuri, ANI "poate declanşa din oficiu procedura de evaluare cu privire la situaţia averii existente pe durata exercitării demnităţilor şi funcţiilor publice, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor persoanelor".
Sursa: Mediafax
15.03.2011
Aparatul pentru numere de ordine de la Spitalul de Urgenţă din Târgu-Mureş zace nefolosit pentru că s-a modificat legea în sistemul sanitar.
Este vorba despre o investiţie de 167 000 de lei. Însă aparatul care elibera numere de ordine pentru evitarea cozilor la ghişee, achiziţionat în 2008, este nefuncţional de aproape doi ani.
Motivul- o problemă apărută la soft, dar mai ales modificarea legislaţiei, care impune progamare cu 24 de ore înainte de consultaţie, a explicat purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Târgu-Mureş, Lavinia Cosma.
Deocamdată nu s-a găsit nicio oportunitate de valorificare a investiţiei, prin preluarea aparaturii de către o altă instituţie.
Programările telefonice se fac la numărul de telefon 0265-210677, de luni până vineri, între orele 8 şi 16, sau direct la ghişeu. Documentele necesare pentru consultaţie sunt: bilet de trimitere de la medicul de familie sau de la medicul specialist şi dovada calităţii de asigurat.
Această măsură vine în urma Ordinului Ministerului Sănătăţii privind aprobarea unor măsuri de eficientizare a activităţii la nivelul asistenţei medicale ambulatorii în vederea creşterii calităţii actului medical în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate.
Adela Moldovan
15.03.2011
Medicii de familie din Mureş nu renunţă la decizia de a-şi închide cabinetele medicale de la 1 aprilie.
Ei se întâlnesc în aceste zile la Tîrgu-Mureş în cadrul celei de-a doua ediţii a evenimentului ?Medical Forum?.
Cele mai arzătoare teme au fost cele legate de contractul cadru cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, de înfiinţarea centrelor de permanenţă şi de informatizarea cabinetelor.
În aceste condiţii medicii sunt hotărâţi să nu renunţe la ideea de închide cabinetele, începând cu 1 aprilie.
O treime din medicii de familie din judeţul Mureş au depus deja notificări la Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, anunţându-şi intenţia de a închide cabinetele.
Preşedintele Patronatului Medicilor de Familie Mureş, Ileana Mihăescu, a precizat că aceasta este poziţia majorităţii, iar cei care nu au semnat sunt fie în concediu, fie nu au aflat încă de prevederile noului contract.
Decizia finală asupra închiderii cabinetelor va fi luată săptămâna viitoare la congresul naţional al medicilor de familie de la Bucureşti.
Raluca Creţ
15.03.2011
Un copil în vârstă de 12 ani din Braşov a murit, aseară, după ce a fost împuşcat în cap cu o armă de vânătoare de către un alt copil.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Braşov, comisar şef Liviu Naghi, o femeie în vârstă de 38 de ani transporta în autoturismul său o armă de vânătoare deţinută legal de soţul acesteia. În dreptul unui câmp, femeia a oprit maşina şi le-a dat copiilor arma de vânătoare, cu glonţ pe ţeavă, pentru a trage în nişte sticle. Unul dintre minori a tras un foc, apoi a înmânat arma celuilalt minor. Copilul a luat arma, însă aceasta s-a descărcat, iar glonţul a trecut prin capul prietenului său. Copilul împuşcat a murit pe loc.
Femeia va fi cercetată penal pentru infracţiuni privind regimul armelor şi muniţiilor, iar fiul său va fi cercetat pentru omor din culpă, însă fără a fi tras la răspundere, având sub 14 ani.
Sursa: Mediafax
15.03.2011
Alertă epidemiologică de rujeolă în Sibiu!
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Sibiu au anunţat, azi, că s-a instituit alertă epidemiologică de rujeolă în judeţ, după ce boala a fost confirmată la o fetiţă în vârstă de patru ani din municipiul Sibiu.
Cazul vine după o perioadă de peste patru ani fără rujeolă în judeţul Sibiu, după ce în anul 2006 s-a înregistrat un val epidemic, cu 80 de cazuri confirmate. În acest context, s-a solicitat personalului medico-sanitar intensificarea măsurilor de supraveghere a populaţiei pentru acest diagnostic.
DSP Sibiu menţionează că orice persoană cu "febră şi erupţie cutanată (pete roşii pe piele) şi cel puţin unul din următoarele trei semne: tuse, nas înfundat, ochi înlăcrimaţi" trebuie să se prezinte imediat la medic pentru precizarea diagnosticului.
Potrivit reprezentanţilor DSP Sibiu, în judeţ sunt disponibile cantităţi suficiente de vaccin, oferite gratuit de Ministerul Sănătăţii.
Sursa: Mediafax
15.03.2011
Un incendiu puternic a izbucnit, aseară, la un hotel de patru stele din staţiunea Predeal.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Insepctoratului pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, Ciprian Sfreja, focul s-a extins cu repeziciune şi a cuprins tot acoperişul, precum şi mansarda hotelului care se afla în construcţie.
Turiştii şi câţiva muncitori care lucrau la mansardă au fost evacuaţi şi nu s-au înregistrat victime.
Focul a distrus în totalitate acoperişul hotelului, pe o suprafaţă de 160 de metri pătraţi, precum şi patru camere de la mansardă şi trei camere de la etajul al patrulea.
Cauzele izbucnirii incendiului nu au fost încă stabilite, fiind luate în calcul două ipoteze: un scurtcircuit sau neglijenţa muncitorilor care lucrau la mansardă.
Sursa: Mediafax
15.03.2011
40 de hectare de vegetaţie uscată şi 1 hectar de frunze şi altă vegetaţie din pădurea Livezeni au ars în această după amiază .
Incendiul a fost stins după aproximativ patru ore, dar a existat riscul ca acesta să se extindă spre pădure, a declarat pentru RTM purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă ?Horea? Mureş, lt. Liviu Danciu.
Acesta a declarat că incendiul s-a produs, cel mai probabil, din cauză că cineva a înceract să-şi cureţe terenul de vegetaţie uscată şi acesta s-a extins.
Roxana Mărgineanu
15.03.2011
În comuna braşoveană Bod instituţiile publice au rămas fără curent electric.
Ca urmare a neachitării facturilor pe ultimele trei luni, din cauza conturilor blocate ale Primăriei, ieri s-a trecut la sistarea furnizării de curent electric în toate instituţiile publice din comuna Bod. După ce săptămâna trecută a fost întrerupt iluminatul public, în cursul zilei de ieri cele două şcoli din localitate, grădiniţa, sediul Primăriei, cel al Poliţiei şi dispensarul medical au fost debranşate de la reţea.
După cum precizează consilierii locali, primarul Claudiu Liliac nu a întreprins nimic pentru a plăti facturile şi a debloca astfel conturile instituţiei, puse sub sechestru de o societate care are de încasat de la Primăria Bod peste 40 de miliarde de lei vechi. Tot ieri au apărut şi somaţiile privind debranşarea de la reţeaua de gaz metan.
Adrian Munteanu
15.03.2011
Judeţul Mureş a primit cea mai mare sumă dintre judeţele din Transilvania pentru investiţii în infrastructură.
Este vorba de 16,4 milioane de lei, sumă ce va fi repartizată administraţiilor locale pentru continuarea sau finalizarea unor lucrări de infrastructură.
Cea mai mare parte, 1,3 milioane de lei, revine proiectului de amenajare a unui depozit de deşeuri, lucrare gestionată de Consiliul Judeţean Mureş, a declarat vicepreşedintele CJ Mureş, Szabo Arpad.
Vicepreşedintele CJ Mureş, Szabo Arpad, a mai spus că şi celelalte primării au realizat astfel de investiţii, fie prin proiecte finanţate din fonduri europene, fie prin sprijin de la Consiliul Judeţean şi din fonduri proprii.
Între investiţiile din Mureş pentru care se alocă sume importante se numără comuna Chibed, unde pentru sistemul de canalizare-epurare s-au alocat 1,1 milioane de lei, Dumbrăvioara (din comuna Ernei) care primeşte un milion de lei pentru sistemul de canalizare şi staţia de epurare şi Periş (din comuna Gorneşti), care va primi tot aproximativ un milion de lei pentru canalizare.
Adela Moldovan
15.03.2011
Nouă clădiri din judeţul Mureş se pot prăbuşi imediat în cazul unui cutremur.
Acestea au primit clasificarea de clădire cu risc seismic.
Deşi specialiştii spun că numărul acestora este mult mai mare, din cauza costurilor ridicate ale expertizei tehnice acestea nu sunt verificate şi raportate.
Din cele nouă clădiri, cinci sunt în Tîrgu-Mureş, două la Tîrnăveni, una la Sângeorgiu de Mureş şi una la Miercurea Nirajului.
Mai grav este că patru dintre ele, respectiv trei biserici şi o bibliotecă, sunt un pericol pentru un număr mare de persoane.
Restul de cinci clădiri au destinaţie de locuinţe.
În Tîrgu-Mureş, Poliţia Locală a declanşat lupta cu proprietarii clădirilor construite fără autorizaţie.
Biroul disciplină în construcţii şi afişaj stradal din cadrul instituţiei a efectuat, în ultimele două săptămâni, 27 de verificări la diverse şantiere de pe raza municipiului, unde se desfăşoară lucrări de construcţii.
În urma controalelor, au fost depistate opt lucrări de construcţii fără autorizaţie de construire şi s-au aplicat amenzi în valoare totală de 8.500 de lei.
În cutremurul din 4 martie 1977, peste 1.500 de români şi-au pierdut viaţa.
Raluca Creţ
15.03.2011
Un cutremur puternic cu magnitudinea 6,4 a avut loc, în urmă cu puţin timp, la sud-vest de capitala japoneză Tokio, în apropierea muntelui Fuji.
Este cea mai puternică replică produsă după cutremurul devastator care a zguduit, vineri, nord-estul ţării. Nu a fost emisă alertă de tsunami.
Noul bilanţ oficial provizoriu al victimelor se ridică la 3. 373 de morţi, 6.746 dispăruţi şi 1.897 răniţi, a anunţat azi poliţia naţională. Bilanţul ia în calcul şi numărul victimelor identificate astăzi, însă autorităţile estimează că bilanţul final va depăşi 10.000 de morţi.
Între timp, starea radioactivă de alertă se menţine după ce un nou reactor de la centrala de la Fukushima a explodat. Lucrătorii centralei depun eforturi pentru a preveni o explozie similară celei petrecute la reactorul 4. Secretarul general al Guvernului Japoniei, Yukio Edano, a declarat că nivelul radiaţiilor la reactoarele avariate ale centralei nucleare Fukushima a scăzut. Totuşi, premierul Naoto Kan le-a cerut persoanelor care locuiesc pe o rază de 20-30 de kilometri în jurul acesteia să rămână în casă, mai ales că şi la Tokio nivelul radiaţiilor este de 10 ori peste limitele normale.
Accidentul de la centrala Fukushima a fost la nivelul 6 pe o scară internaţională de şapte trepte, apreciază preşedintele Autorităţii franceze privind Siguranţa Nucleară, Andre-Claude Lacoste, însă evaluarea nu este confirmată de autorităţile japoneze.
La rândul ei, Agenţia Meteorologică a Organizaţiei Naţiunilor Unite informează că vânturile care bat în zona centralei Fukushima din nord-estul Japoniei dispersează radiaţiile înspre ocean şi nu înspre interiorul insulei.
România nu este expusă în nici un fel valului radioactiv din Japonia, spun specialiştii. Incidente asemănătoare cu cele de la Fukushima nu se pot produce în România, dau asigurări autorităţile din domeniu. Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată să reziste la cutremure cu magnitudinea de opt grade pe scara Richter, iar seismele care se pot produce în România pot avea o intensitate maximă în intervalul de 7-7,5 grade, se arată într-un comunicat transmis de Nuclearelectrica.
Ministerul Afacerilor Externe a emis o avertizare privind călătoriile în Japonia. Cetăţenilor români li se recomandă să evite deplasările în această ţară dacă nu sunt neapărat necesare, deoarece există factori de risc.
Până în acest moment, Ambasada României la Tokyo nu a fost notificată că printre victimele cutremurului s-ar afla şi cetăţeni români.
Sursa: Agerpres, Mediafax