Mures Info
Mures InfoPublicitateFeedbackGuesbookContact
MuresInfo

Despre judeţ - Puncte de interes Bujorii de la Zau de Campie

 

Bujorii de la Zau de Campie

 

MuresInfo
MuresInfo
MuresInfo
Luduş  
Reghin  
Târnăveni  
Sovata  
Iernut  
Turism  
Geografia  
Puncte de interes  
Sighişoara  
Târgu-Mureş  
Despre judeţ  
Comune  
Personalităţi  

Cautare


Vă recomandăm
» Model CV, scrisoare intentie model
» Locuri de munca


Totul a inceput in 1923, pe 10 mai. Conform traditiei, de ziua Regelui, oamenii au iesit la iarba verde. La maial a fost invitat si un tanar profesor clujean, pe numele sau Alexandru Borza, care a povestit despre istoria zbuciumata a acestor firave flori. Micutul Marcu, care il insotea pe tatal sau (primarul de atunci al comunei), sorbea fiecare cuvant al strainului. Cand profesorul si-a exprimat temerea ca bujorii ar putea disparea, Marcu Sancraian a exclamat, spre marele amuzament al celor prezenti: "Nu te teme!". Ulterior, Alexandru Borza a devenit academician si este considerat fondatorul scolii romanesti de botanica. In 1932, tot el reusea sa infiinteze o prima rezervatie de bujori la Zau de Campie.
Din momentul acelei prime intalniri aproape providentiale, Marcu Sancraian si-a dedicat viata gingaselor flori. An de an, in perioada de inflorire, Sancraian mergea zilnic sa inspecteze florile, spre marea mirare a consatenilor. Apoi, a venit razboiul. Marcu Sancraian a fost dus pe frontul rusesc, pana la Stalingrad. "In permisii sau concedii trageam o raita pe la bujori", spune el. Pe de alta parte, citea cam tot ceea ce se putea citi despre bujorii de stepa, cu incapatanarea unui autodidact desavarsit.
Dupa razboi au venit comunistii. Dorinta lui Sancraian era aceea de a imprejmui rezervatia. Dar raspunsul autoritatilor vremii era invariabil: "Nu bujorii sunt importanti, ci lupta de clasa!". "Am fost si raman un incapatanat cand este vorba de lucruri importante", recunoaste Marcu Sancraian. Asa incat nu a cedat. Au urmat insistente, audiente, memorii peste memorii. Dupa indelungi eforturi, a reusit in 1967 sa treaca rezervatia in patrimoniul Academiei. Dar nici acum nu era pe deplin multumit. In anii '70, a mai reusit sa treaca inca un hectar in rezervatie din patrimoniul fostului C.A.P. "Acest lucru n-a fost deloc usor", spune octogenarul. Pentru a reusi sa-l convinga pe intransigentul primar, a recurs la un tertip. stiindu-l ca mare bautor, l-a cautat la "subsediu", adica la birtul din sat si, dupa ce i-a dat de baut vreo trei litri (!!!) de slibovita, primarul a semnat cererea.
Acum, el doreste sa imprejmuiasca si ceea ce denumeste "rezervatia de sus". De data aceasta, refuzul autoritatilor are un alt continut: "Bugetul e subtire, nu sunt bani pentru asa ceva". Dar Marcu Sancraian tot nu dezarmeaza. Iarasi si iarasi intocmeste memorii peste memorii si spera sa apuce ziua in care intreaga rezervatie va fi imprejmuita cu un gard.
Marcu Sancraian nu mai este privit de consateni drept "un om cu preocupari ciudate"; ei chiar se mandresc cu el si cu faptul ca a dus faima comunei in cele patru zari. Chiar si acum, indiferent de capriciile vremii, octogenarul face chiar de mai multe ori pe zi, pe jos, peste 14 kilometri, luand-o "peste deal", pentru a-si inspecta teritoriul lui de suflet.
"Nu este usor sa ai grija de bujori", mi se destainuie batranul. "Le trebuie 14-15 ani pana sa infloreasca. Iar aceasta splendoare de floare nu traieste decat cateva zile." Dupa perioada de inflorire, el replanteaza semintele cu migala unui parinte indragostit de proprii sai copii. Octogenarul are plantati in gradina din fata casei mai multi bujori, pe care nu numai ca ii ocroteste cu dragoste, dar ii si considera un obiect de studiu. Cine stie? Poate candva, florile vor incalzi cu purpura lor gradinile publice ale marilor orase.

Inapoi

_

Termeni de utilizare | |Despre MuresInfo | Parteneri MuresInfo | MuresInfo

Realizare & Copyright © 2002 - 2021 Mediafamily & MuresInfo
Anunturi online
Vizitorii au cautat pe pagina:
flash-onlinero, inchiriei garsioniere targu mures langa spital, tpwwwgooglecomurlsat, tpswwwgooglero, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila cu intarsie miraj, vanzare mobila cu intarsie miraj, cachevpppryi5e9ojterapielasermuresinforoflashflashphpnumber_id338category_id9cmdshow_cctirgu_mures vanzare mobila cu intarsie camera de zi miraj, tpwwwgooglecomsearch, tpwwwgooglecomsearch, flash online anunturi, cachewllx_cyqgy0jmodul5muresinforoflashflashphpnumber_id312category_id9cmdshow_ccmica_publicitate vanzare mobila camera de zi miraj, vanzare mobila camera de zi miraj -hotel -cazare, cv european format wordpad, tpwgooglewmuresinforoguestbookguestbookphpeintragen1personalitatiguestbookphp, suciu daniel mures remat, chirie mures flash, horoscop romanesc, chirii mures flash, tpswwwgooglecom, cv model, model cv europass completat in romana, cum se prepara apa de parfum, tpwwwgooglecomsearch, flash publicitate, radio son reghin anunturi mica publicitate

Curriculum Vitae, Model CV, Model scrisoare de intentie, Model CV European